Menu Zamknij

Jak wypiekać chleb w domu: sekrety profesjonalnego piekarza

Jak wypiekać chleb w domu: sekrety profesjonalnego piekarza

Pieczenie chleba w domu wydaje się skomplikowaną procedurą. Jednak jest to łatwiejsze, niż myślisz! Jeśli zastosujesz odpowiednie metody i techniki, wypiek własnego chleba może być dziecinnie prosty. To nie jest nauka o rakietach. Każdy może to zrobić przy odrobinie praktyki i przygotowania. W końcu wszystko, co dobre, przychodzi z praktyką! W tym artykule przedstawimy Ci kilka przydatnych wskazówek, jak upiec chleb w domu. Nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekłeś, w krótkim czasie możesz stać się ekspertem w tej dziedzinie.

Co będzie potrzebne do wypieku chleba w domu

Istnieją różne rodzaje mąki, np. pełnoziarnista, biała, pszenna, żytnia itd. Niektóre z nich są lepsze do pieczenia chleba w domu niż inne. Wybierając mąkę, upewnij się, że jest świeża. Podstawowe składniki, których będziesz potrzebować, to: woda, drożdże lub zakwas, sól, olej i cukier.

Mąka i woda

Aby uzyskać idealne ciasto, musisz odpowiednio dobrać konsystencję wody i mąki. Zbyt dużo wody sprawi, że ciasto będzie zbyt miękkie. Zbyt mała ilość wody sprawi, że ciasto będzie sztywne. Aby mieć pewność, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, należy używać wody, która nie jest ani zbyt gorąca, ani zbyt zimna. Zbyt gorąca woda zabije drożdże. Z kolei zimna woda może nie być w stanie rozpuścić cukru lub soli. Ważne jest także użycie odpowiedniej mąki. Jeśli użyta mąka jest zbyt gruboziarnista, ciasto może być zbyt suche i mieć kruchą konsystencję. Jeśli mąka jest zbyt miękka, ciasto nie będzie miało wystarczająco dużo siły, aby odpowiednio wyrosnąć.

Mieszanie ciasta: proces fermentacji

Fermentacja jest kluczem do uzyskania dobrego bochenka chleba. Jest to proces, w którym drożdże i bakterie rozkładają węglowodany zawarte w mące, wytwarzając dwutlenek węgla. Proces ten sprawia, że ciasto rośnie i nabiera gąbczastej konsystencji. Dlatego należy odstawić ciasto na co najmniej godzinę lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W idealnej sytuacji proces fermentacji powinien trwać około 2-3 godzin. Jeśli pieczesz chleb regularnie, możesz przechowywać ciasto w lodówce. Zachowa ono świeżość nawet przez tydzień. Gdy będziesz gotowy je wykorzystać, pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny, a następnie upiecz je.

Przewodnik krok po kroku po pieczeniu chleba w domu

Załóżmy, że przygotowałeś już ciasto i jest ono gotowe do upieczenia. Oto krótki przewodnik, jak krok po kroku upiec chleb w domu.

Po pierwsze, rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni Celsjusza. Upewnij się, że używasz kamienia do pieczenia lub blachy do pieczenia. Przed pieczeniem chleba pozostaw kamień lub blachę w piekarniku na co najmniej 30 minut.

Wyjmij ciasto z miski i uformuj je w okrągły bochenek. Pozostaw na 10 minut, przykrywając go czystą bawełnianą ściereczką.

Na blasze do pieczenia rozsyp mąkę. Dzięki temu bochenek nie będzie się przyklejał do blachy. Przełóż ciasto na blachę. Upewnij się, że chleb nie dotyka boków blachy.

Ponacinaj powierzchnię chleba nożem. Pomoże to chlebowi rozszerzyć się podczas pieczenia w piekarniku. Włóż blachę do piekarnika i piecz chleb przez 35-45 minut.

Podsumowanie

Pieczenie chleba w domu to jeden z najlepszych sposobów na domowe hobby. Pomaga się odprężyć, zrelaksować i odstresować po długim dniu w pracy. Jest jeszcze bardziej satysfakcjonujące, gdy wiesz, że upiekłeś go sam! Domowy chleb i domowe przetwory, mmm, pychota!

Mamy nadzieję, że nasz artykuł o tym, jak w domu upiec chleb pszenny lub żytni w domu. Jeśli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej, możesz spróbować przeczytać kilka książek na temat pieczenia chleba.

Opublikowano wDomowa pasja

Podobne wpisy